Olympiade i Galleri-vandring 2012 London

Denne gangen var det 35 forventningsfulle deltakere (inkludert vår eminente guide Trond Borgen) som stilte på Sola en torsdag i september, på vei til olympia-byen London. Riktignok var olympiaden forlengst slutt, men det var et tettpakket program som lå foran oss, og det ville nok kreve god kondisjon og stor interesse å komme gjennom alt sammen før søndag kveld. Da vi nådde hotellet ble vi møtt av to deltakere til, tidligere styre- og redaksjonsmedlemmer i RBR som var kommet helt fra Toulouse for å oppleve Londons kunstverden sammen med oss. Det tok ikke lang tid før vi var på farten igjen. Akkurat tid nok til å slenge kofferten inn på rommet, så bar det avgårde til Dulwich Picture Gallery der vi fikk en kort omvisning på Andy Warhol-utstillingen. Bygningen er også ganske interessant, fordi det er den første bygningen som ble bygget som kunstgalleri, ikke ombygget fra noe annet. På plenen utenfor oppdaget vi ”De fire årstider”, fire fantastiske figurer, bare se på bildene. Tilbake på hotellet var det akkurat tid til en rask dusj og omkledning før det bar avgårde til The Marquess of Anglesey, en ekte britisk pub med restaurant ovenpå. Vi ble servert Kylling- og-bacon-salat, West Country Beef Burger og hjemmelaget Fruit Crumble. Ekte britisk.


Fredag

En rask spasertur og fem minutter på undergrunnen brakte oss til Trafalgar Square. Her ble vi samlet rundt den fjerde sokkelen ”The Fourth Plinth”. På denne sokkelen blir det satt opp en ny skulptur hvert år, og i år er det en gutt på gyngehest laget av Elmgreen og Dragset.

National Gallery er et av de stedene som alle kunstinteresserte besøker når de er i London. Det er alltid noe nytt å se, og den faste utstillingen er like severdig hver gang. Denne gangen fikk vi se en utstilling av Titian: Metamorphosi, bilder som hadde som tema forvandling fra en tilstand til en annen. Vi fikk også se en utstilling med utkast til kostymer. Deretter besøkte vi den faste utstillingen der Trond Borgen viste oss en del utvalgte bilder.

Så var det lunsj på Spaghetti House, Pollo alla mozzarella og Tiramisu, ikke til å forakte det, nei. Men vi trengte litt påfyll av proteiner, for nå var det tid for gallerivandring! Turen gikk til Camden der vi først besøkte et galleri med utstilling av sementblandere(!) Rett ved siden av dette galleriet lå ”The White Cube” med en fantastisk utstilling med bilder av Magnus Plessen som overveldet oss alle. Så gikk vi videre til Camden Arts Centre der vi ble vist rundt i en utstilling av og om Bruce Lacey, en virkelig eksentrisk og fargerik kunstner.

av oss fant ut at det var på tide å finne veien tilbake til hotellet. Hva de andre gjorde får de selv fortelle om.

Lørdag

Dagen startet med St. Pauls katedralen; riktignok var vi ikke inne, men fikk en kort forelesning om plassen utenfor og arkitekturen der. Hele området rundt St. Paul ble ødelagt under krigen, men er bygget opp igjen i en stil som harmonerer med katedralen. Etter en frisk spasertur over Millennium Bridge var det tid for Edvard Munch i Tate Modern. Her var Munchs eldre og nyere utgaver av det samme motivet stilt ut i samme rom, slik at man lett kunne se hvordan hans stil hadde forandret seg gjennom årene. Så gikk vi til den faste samlingen, og fikk en rask gjennomgang av noen av de bildene som Trond Borgen helst ville vise oss.

Lunsjen ble inntatt i kafeen på Tate Modern, og så tok vi undergrunnen til Saatchi Picture Gallery som hadde en utrolig morsom utstilling av en koreansk kunster Yeesookyung. Kan anbefales, spesielt hvis du har med barn.

Kvelden var lagt opp med før-teater middag i Cafe Rouge og deretter musikal-forestilling i Dominion Theatre for å se ”We will rock you”. Stor stemning, publikum var helt med, sang og klappet. En stor opplevelse for oss som er Queen-fans.

Søndag

Etter utsjekking fra hotellet gikk vi til British Museum der vi fikk en omvisning blant greske statuer og friser. Rosetta-stenen var selvsagt et midtpunkt. Det var også andre utstillinger som man kunne se gratis, bl.a. en utstilling om hester fra oldtiden og frem til i dag. Lunsjen ble inntatt på Pizza Express og den besto med glans, som du sikkert har gjettet, av Pizza med iskrem til dessert.

Etter lunsj gikk vi til Victoria & Albert Museum der vi fikk beundre Rafaels kartonger, som er en slags ”tegneserie” laget som ”mønster” for store veggtepper. I tillegg var vi en tur innom middelalder-og renessanse-samlingen der vi fikk se fantastiske religiøse kunstverk.

I alle disse galleriene og museene var Trond Borgen en uuttømmelig kilde til informasjon, historier og fakta rundt både kunsten, kunstnerne og bygningene. Han var den som gjorde dette til en London-tur utenom det vanlige.

Og hvis det er noen som lurer på hvorfor det er så få bilder fra utstillingene og så forholdsvis mange fra lunsjer og middager og gåing mellom galleriene, så er det rett og slett fordi det ikke var tillatt å ta bilder på de fleste av galleriene vi var på. Beklager.

Takk til Styret i RBR som nok en gang har arrangert en fantastisk tur av høy kvalitet med førsteklasses guiding, god mat og hyggelig samvær.

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse p RBR hjemmeside

Kontakt RBR eller EnterNett AS for opprette, avslutte eller endre informasjon om dine annonser p www.rbr-rapport.no